Das Korbbild

Schwitters, Kurt, 1939

Diverse materiale, 67,5 x 75,2 cm, Henie-Onstad Kunstsenter

Det store materialbilde Das Korbbild av den tyske kunstneren Kurt Schwitters (1887-1948) er sannsynligvis laget mens kunstneren oppholdt seg i Norge. Det er et nokså bemerkelsesverdig verk; en amøbisk og elegant gipsfigur er montert på en enkel treplate, og relieffet er så kraftig at grensen mellom bilde og skulptur overskrides.

Den lille kurven der det er festet noen skjell, steiner og en kjettingstump utgjør et konkret stilleben og gir verket et sjarmerende, underfundig preg. Gipselementet henviser direkte til de frittstående skulpturene Schwitters laget på 30-tallet, blant annetDas Schwert des Deutschen Geistessom også er i samlingen.

Det kan virke overraskende at en kunstner av Kurt Schwitters format valgte å oppholde seg lange perioder i Norge. Han reiste hit første gang i 1929 med hustruen Helma da de tok et toukers cruise langs norskekysten opp til Svalbard. Gjennom hele 30-tallet reiste han tilbake til Norge, enten alene eller sammen med Helma og sønnen Ernst. Schwitters var her ikke bare om somrene, men til alle årstider og ofte i uker og måneder av gangen. På grunn av den spente situasjonen i hjemlandet måtte familien flykte i 1937, og de valgte da å bosette seg på Lysaker utenfor Oslo. Her ble de boende i tre år før de etter tyskernes invasjon igjen måtte flykte. Mens far og sønn reiste til Storbritannia dro Helma tilbake til Tyskland.

OWG

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?