Fiber

Breivik, Bård, 1979

tre og metall, Sørlandets Kunstmuseum

Bård Breivik (f 1948) er utdannet ved Bergens Kunsthåndverksskole og Vestlandske Kunstakademi, samt ved St. Martin’s College of Art i London. Han har hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger i inn- og utland. Særlig kan det være grunn til å trekke frem at han var festspillutstiller i Bergen i 1988 og at han representerte Norge på Biennalen i São Paolo i 1991.

Det var med utstillingen Fiber på Henie Onstad Kunstsenter i 1981, der han viste en serie arbeider under samme navn, at Breivik virkelig fikk et gjennombrudd på den norske kunstscenen. Siden 70-tallet har han særlig arbeidet med naturlige og litt spartanske materialer som netting, sandhauger, tre og stein og han har interessert seg for enkle, elementære former som blant annet båter og årer. Dette ser vi karakteristiske eksempler på i Sparebankstiftelsens to arbeider fra Fiber-serien. Materialene er tre og metall og de sterkt stiliserte og abstraherte vertikale formene gir assosiasjoner til båter.

Siden slutten av 70-tallet har Breivik arbeidet i et stadig mer abstrakt formspråk, og han tok etter hvert også i bruk mer avanserte materialer som aluminium og metall. De senere årene har han også arbeidet med utsmykning og kunst i det offentlige rom, nevnes kan blant annet søylene han laget til Torgallmenningen i Bergen som skapte stor debatt lenge før prosjektet ble realisert i 1999.

OWG

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?