Fødselsdag i hagen

Astrup, Nikolai

Olje på lerret, 130x159cm, KODE - Bergen Kunstmuseum

Nikolai Astrup (1880-1928) bodde og arbeidet det meste av livet i den lille vestlandsbygden Jølster. Allerede som liten gutt samlet han på inntrykk og opplevelser fra nærmiljøet som han bevarte i en mengde skisser og tegninger. Senere skulle disse fungere som mer eller mindre direkte forelegg for motiver han stadig vendte tilbake til i sine bilder.

I Fødselsdag i hagen ser vi i følge Astrup selv konen Engel og storfamilien samlet til fest, i et brev skriver han nemlig: ”Alle vi søskene og Engel var samlede i præstegaardshaven under den storbladede lind – samlede for sidste gang førende vi spredtes for alle vinde. Vi havde siddet der saa ofte om kvelden ved stenbordet og `holdt leven`- kogt kaffe med lidt ulovligt i (avec) eller med en flaske av min sterke blaabærvin eller rabarbravin – præstegaarden den laa bred og hvid og lav like ved; kveldshimlen speiled gult som fra et ondt øie i et vindu, hvorfra der ofte blev banket advarende til os unge nede i haven.”

Dette og mange andre av Nikolai Astrups viktigste malerier, tegninger og tresnitt kan nå ses i en ny presentasjon av Astrup-samlingen i Bergen Kunstmuseum.

OWG

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?