Für Hartmann

Schwitters, Kurt, 1921

papircollage, 19,2 x 15,7cm, Henie-Onstad Kunstsenter

Mot slutten av 1910-tallet begynte Kurt Schwitters (1887-1948) å lage bilder av tilfeldige materialer og gjenstander han fant i sine omgivelser.

Ting som var blitt kastet, ødelagt eller mistet, og som av de fleste ble oppfattet som skrot og søppel. Det kunne være tøybiter, fragmenter av avissider eller trikkebilletter. Eller det kunne være større gjenstander som plankebiter, ståltråd, kartong eller kjettingstumper. Disse verkene omtales som collager eller materialbilder.

Collagen Für Hartmann har et klassisk, nedtonet og geometrisk uttrykk som er karakteristisk for Schwitters arbeider fra tidlig 20-tall. På kryss og tvers har han festet papirbiter hvor det med fete typer står «Anna Blume». Billedflaten er dekket med forskjellige mekaniske stempler og en kraftig A tegnet med sterk rød fargeblyant. Den direkte henvisningen til Anna Blume gjør collagen ekstra spennende, dette var nemlig tittelen på et dikt Schwitters skrev i 1919. Diktet er en parodi på et kjærlighetsdiktet og har blitt stående som et kjennemerke på periodens kaos og omskiftelighet, og dessuten som en budbringer om et nytt poetisk språk.

OWG

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?