Portrett (Sykehustegn)

Bergstad, Terje

Tegning, 29x20,5cm, Haugar Vestfold Kunstmuseum

Terje Bergstad (f.1938) er en betydelig, men lite kjent norsk billedkunstner som arbeider i forlengelsen av en nordeuropeisk ekspresjonistisk tradisjon. Selv uttrykker han stor begeistring for kunstnere som blant andre Munch, Nolde, Carl Fredrik Hill, van Gogh, Kirchner, Jens Søndergaard og Georges Rouault.

I lange perioder har han vært plaget av sykdom og ikke vært i stand til å arbeide, likevel har han en forholdsvis stor produksjon. Det er kort vei mellom liv og kunst for Bergstad; egne erfaringer og ofte smertefulle opplevelser bearbeides og kommer til uttrykk gjennom kunsten. Han tar innover seg andre menneskers tragedier og lidelser, og identifiserer seg med samfunnets ”outsidere.” I mange bilder tematiserer han vold, tortur, urettferdighet og undertrykkelse, og han har blant annet vært sterkt opptatt av grusomhetene i nazistenes konsentrasjonsleire og det rasistiske apartheidregiment i Sør-Afrika.

Portrett (Sykehustegn) er en del av en serie tegninger der Bergstad har skildret pasienter og hverdagsmennesker han har møtt på sin egen ferd inn og ut av institusjoner og sykehus. Selv om formatet er beskjedent og virkemidlene svært sparsomme, er disse sjeldent følsomme og poetiske tegningene usedvanlig uttrykkssterke.

OWG

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?