Akrobatisk scenekunst

Frikar X er et talentprogram innen tradisjonsdans og folkedans for profesjonelle, nyutdannede bevegelseskunstnere.

Hallgrim Hansegård presenterte de 10 talentene i Frikar X i august 2017. (Foto: Marit Fagnastøl)

De utvalgte talentene deltar på treningssamlinger, mesterklasser og på turnéer.

Programmet ble opprettet i 2017 i samarbeid med Talent Norge og har hovedbase i Valdres.

Inspirasjon til økt fysisk aktivitet

Frikar X har også gjennomført en turné på 38 ungdomsskoler i Oppland som har aktivitetsparker for å inspirere til mer bruk av parkene – med mål om økt fysisk aktivitet for barn og ungdom.

De aktuelle skolene har fått aktivitetsparker i regi av prosjektet Aktivt Sinn Aktiv Kropp, som er initiert av Sparebankstiftelsen DNB. Turnéen ble fulgt opp med blant annet workshop for lærere og nettsider med instruksjon.

Bevegelseskunst på tvers av sjangre

Hallgrim Hansegård i dansekompaniet Frikar har lenge sett et behov for å styrke satsingen på talenter innen fri bevegelseskunst.

– Talentene vil få profesjonell erfaring på toppnivå gjennom arbeid med tre egne produksjoner og et eget utviklingsprogram. Den første produksjonen – SLEPP – har førpremiere i september og skal turnere i utendørs treningsparker i Oppland med en blanding av samtidsdans og parkour, sier Hansegård.

Frikar er Norges ledende, profesjonelle dansekompani for moderne norsk tradisjonsdans, stiftet av Hansegård i 2006.

Moderne norsk tradisjonsdans

– Sparebankstiftelsen DNB har de siste årene bidratt til mye danseglede på alle nivåer. Støtten til Frikar X er vårt bidrag til profesjonalisering og utvikling, og til å kaste lys på den moderne norske tradisjonsdansen. Vi ser for oss at de unge talentene vil stimulere til stor danseglede, ikke minst gjennom høstens inspirasjonsturné på 38 ungdomsskoler i Oppland, sier gavesjef Sissel Karlsen.

Frikar X er også støttet av blant annet Talent Norge.

Tildelinger til Frikar

Talentprogrammet Frikar X fikk i 2020 tildelt 3 millioner kroner for årene 2020-2022.

Frikar fikk tilsammen 3,8 millioner kroner i 2017, over tre år, til talentprogrammet Frikar X, samt til turné i aktivitetsparker i Oppland.

Frikar-Akademiet fikk også tildelt 300.000 kroner i 2015 til scenekunstinstallasjoner. Og 500.000 kroner til spesialutstyr i 2012.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?