“Dette er et fint sted” ved Victor Lind

Prosjektet “Dette er et fint sted” får 1.090 millioner til etablering av minnepark i Syversens Gartneri.

Syversens Gartneri like ved Carl Berners Plass i Oslo var oppsamlingsstedet for en oppsiktsvekkende flyktningtransport under andre verdenskrig. DETTE ER ET FINT STED har som formål å løfte fram en spesiell hendelse som til nå har ligget gjemt. Hendelsen er blitt kalt Norges Schindlers liste, en enorm redningsoperasjon som fraktet mer enn 1000 personer, derav over 500 fra den jødiske befolkningen, over til Sverige i løpet av 6 uker i november 1942 – januar 1943.

Carl Fredriksens Transport foresto flyktningetransporten, og ble organisert og drevet av Gerd og Alf Pettersen, Reidar Larsen og Rolf Syversen. DETTE ER ET FINT STED vil markere og synliggjøre denne hendelsen og dens betydning gjennom å etablere en spesiell utformet park med blå beplantning i området der Syversens Gartneri en gang lå.

For de som ble reddet og for oss som betrakter dette med historisk avstand var denne hendelsen et innslag av undergjørende godhet i en hard verden. I tillegg til stier, en lysning for opphold og den blå beplantningen, vil parken få et utsiktsplatå. Sparebankstiftelsen gir penger til en 8-kantet stjerne i blå larvikitt med en tekst som forteller om Carl Fredriksens Transport og en stjernekikkert på platået. Fra dette platået kan man se stedet der Syversens Gartneri lå, man kan se ut over Oslo og man se opp mot stjernene. Det blir utarbeidet et formidlingsopplegg for besøk i parken, både med henblikk på tilfeldig besøkende og med henblikk på barnehager, skoler og besøkende grupper.

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?