Generasjonsmøter på Ammerud

Gjennom å skrive bok sammen er gamle og unge på Ammerud i Oslo knyttet nærmere hverandre.

Boka Livslinjer kom ut i september 2012. (Foto: Anniken C. Mohr)

Ammerudhjemmet bo- og kultursenter fikk 69.000 kroner til boka Livslinjer, som kom ut i september 2012.

Vennskap på tvers

Det hele startet med et kreativt skrivekurs for et utvalg beboere på Ammerudhjemmet bo- og kultursenter. Beboerne skrev mange tekster fra sin egen oppvekst. Etter hvert ble prosjektet utvidet til også å omfavne sjuende trinn på Ammerud skole. De to gruppene skrev tekster om de samme temaene hver for seg, og møttes jevnlig for å lese tekstene for hverandre og snakke om sine opplevelser rundt det de hadde skrevet.

– Tekstene handler om livene våre, og om deres liv og hvordan de hadde det da de vokste opp, sier Nora Carlsson, 13 år, som har skrevet en av tekstene i boka.

Sparebankstiftelsen DNB har gitt midler til bokprosjektet, og resultatet har blitt en bok med personlige tekster og beskrivende illustrasjoner, der du får innblikk i livene til noen av dem som i dag bor på Ammerud.

– Boka kan fungere som en erindringsbok, sier redaktøren for boka, Thomas Møller, som til daglig jobber som kultur- og nærmiljøleder på Ammerudhjemmet.

Kontakt på tvers

Målet med prosjektet var å skape kontakt på tvers av generasjonene og bygge ned barrierer. Thomas forteller at ungdommene etter hvert omgikk sine nye venner på Ammerudhjemmet på en mer naturlig måte. Noen av dem kom også på uanmeldte besøk etter skoletid. Siste gang de skulle treffes, var det ungdommene som trillet rullestolene og ga en støttende arm når de eldre ankom møterommet.

– Vi ble godt kjent. De gamle fortalte hvordan det var når de vokste opp. Det var veldig annerledes enn sånn som det er nå. De måtte klare seg uten biler og andre ting som vi ser som en selvfølge, forteller Ida Enerly, 13 år.

Flere av ungdommene har besøkt de nye vennene sine på Ammerudhjemmet også etter at prosjektet er avsluttet. I tillegg kom flere av de eldre på forestillingen som sjuende trinn hadde som avslutning på ungdomsskolen.

– Unge og eldre trenger å møtes

– Det var morsomt å treffe andre som hadde skrevet om de samme temaene som oss, synes Niklas Mikalsen Telle, 13 år. Han forteller at de fikk temaer som de skulle skrive om, som for eksempel: Føttene mine, mammaen min, pappaen min og så videre.

– Mye var forskjellig mellom generasjonene, men da de skrev om temaet ’Ønsker for vår fremtid’, da var de prikk like, sier lærer på Ammerud skole Gjertrud Mortensen. Hun syntes det var flott å oppleve møtene mellom elevene og de eldre.

– Unge og gamle trenger å møtes, sier lærer Gjertrud, som var med klassen sin på møtene på Ammerudhjemmet.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?