Ibsen-bok for skoleelever

Sparebankstiftelsen DNB muliggjorde boka ´Slipp meg´, av Ivo de Figueiredo, gjennom en tildeling på 1,8 millioner kroner i 2005.

'Slipp meg'-boka ble distribuert til videregående skoler gjennom Ibsen-Expressen, som fulgte Riksteatrets Hedda Gabler-turné. (Foto: Sverre Chr. Jarild).

Boka tilgjengeliggjør Ibsen for skoleelever. Den ble gitt som klassesett til alle landets tiendeklasser og til alle i andreklasse på videregående skole.

Boka fikk Fagbokprisen i Kultur- og kirkedepartementets kåring av beste barne- og ungdomslitteratur for 2006. Boka ble også tildelt diplom i designkåringen “Årets vakreste bøker” i 2007. Boka er illustrert av designer Maya Lie og fotograf Jo Michael.

Juryen til Kultur og kirkedepartementets kåring, som er oppnevnt av Norsk barnebokinstitutt, sier blant annet i sin begrunnelse: “Boka viser Ibsens aktualitet i dag, og den viser at de valgsituasjonene som Ibsens skikkelser strevde med, er i nær slekt med de som unge folk prøver å finne ut av.”

Under et eiketre

“Denne boka er ikke skrevet for elever, men for ungdom. Den er ingen skolebok, men rett og slett en bok som kan leses i senga, på bussen eller under et eiketre. I tillegg håper vi at den vil bli tatt i bruk i skolen, at elever og lærere sammen kan ha nytte av den i norskundervisningen, kanskje også i livssynsundervisning, filosofi, medier og kommunikasjon eller andre fag,” skriver forfatteren om boka.

– Hvis jeg kan hjelpe unge til å sette ord på følelser og tanker rundt kunst og litteratur, så har jeg oppnådd mye. Det er dette jeg har hatt i bakhodet da jeg skrev teksten og laget bildeoppslagene, sier forfatter og Ibsen-biograf, Ivo de Figueiredo.

I boka ‘Slipp meg’ gjenfortelles fem av Ibsens skuespill og problematiseres av forfatteren. I tillegg brukes bilder som skaper engasjement og refleksjon.

– Jeg hadde på en måte en håpløs oppgave. Jeg skulle lage en bok som jeg ikke kunne regne med at mottagerne ville ha. Hvordan i all verden skriver man da? Mitt håp var at noen ville se bildeoppslagene og dermed kanskje stoppe opp, sier forfatteren.

Ibsen-Expressen

Boka ble distribuert til videregående skoler blant annet gjennom Ibsen-Expressen. Dette er en buss full av Ibsen-relaterte opplevelser som fulgte Riksteatrets Hedda Gabler-turné og som blant annet besøker skoler med foredrag og besøk av skuespillere.

Ibsen-Expressen var et samarbeid mellom Riksteatret, Ibsenåret 2006, H. Aschehoug & Co, Sparebankstiftelsen DNB og DNB.

 

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?