Jakten på tungtvannskjelleren

Telemark fylkeskommune fikk 2 millioner kroner i 2016 til utstillingsrom for visning av fremgravde bygningselementer fra Hydrogenfabrikken på Vemork.

Tungtvannkjelleren like etter at arkeologene gikk inn i den første gang. (Foto: Telemark fylkeskommune)

Hydrogenfabrikken på Vemork er særlig kjent fordi den var målet for tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig. Prosjektets mål er å bringe kjelleren til Hydrogenfabrikken, som var målet for tungtvannsabotørene i 1943, frem i dagen, og å skape et helt unikt sted for å formidle krigs- og industrihistorie.

Det var ingen spor etter fabrikken synlig over bakken da den industriarkeologiske utgravningen av kjelleren startet høsten 2017, og fylkeskommunen hadde ikke store forhåpninger om å finne mye bevart da de startet arbeidet. Håpet var at de skulle finne rester som kunne fortelle posisjonen til rommet hvor tungtvannet ble produsert. De fikk veldig mye mer enn det. For det viste seg at hele kjelleren i fabrikken lå bevart nærmest intakt under mange tonn med sprengt materiale.

– Det har vært en utrolig og nesten uforståelig opplevelse å kunne gå inn i kjelleren, og inn i høykonsentrasjonsrommet. Her kjenner man virkelig på de historiske hendelse som fant sted, sier arkeolog Line Grindkåsa som har jobbet med prosjektet. Hun forteller at interessen for prosjektet har bidratt til at museet hadde besøksrekord i 2017.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?