Kulturminner og actionfoto i Ullensaker

Ullensaker kunstforening fikk 35.000 kroner i 2016 til et fotoprosjekt for ungdom knyttet til kulturminner.

Ungt blikk på lokalhistorien (Foto: Emil Kjos Sollie og fotogruppa)

Det hele startet med et fotokurs for ungdom i lokalmiljøet, med fotograf Emil Kjos Sollie som lærer. Han er spesielt kjent for sine bilder av actionfylt sport. Sollie er selv fra Ullensaker og hadde ideen om å fotografere kulturminner i kombinasjon med kultur- og idrettsaktiviteter.

Prosjektet ble til i samarbeid med Ullensaker kunstforening, kommunen, Ullensaker historielag og en rekke lokale lag og foreninger. Ullensaker kunstforening fikk 35.000 kroner av Sparebankstiftelsen DNB til utstyr.

12 kulturminner med langt historisk tidsspenn ble valgt ut etter befaring, fra gammel gravhaug til 60-tallshus. Det ble planlagt fotografering av aktiviteter i forbindelse med hver av dem: Gammel mølle, gravhaug, nedlagt småbruk og så videre, koblet med aktiviteter som motorcross, cheerleading, sjakk og vannski.

De unge fotografene, som er mellom 12 og 17 år, har tatt bildene etter kyndig veiledning fra lærer Emil. Resultatet er spektakulært. Kontrasten mellom de actionfylte aktivitetene og lokal historie kaster et helt nytt lys på kulturminnene.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?