Kunstverk til Falstadsenteret

Stiftelsen Falstadsenteret fikk 200.000 kroner i 2016 til kunstverket Re-membering av Tore Reisch for aktivt å bruke den i undervisning og formidlingen på senteret.

I 2015 produserte Falstadsenteret utstillingen «Årringer. Minnedialoger» i samarbeid med billedkunstneren Tore Reisch. Hovedverket i utstillingen var Reischs utendørsskulptur «Re-remembering». Denne er omtrent 4,5 meter høy og består av 10 føtter, naturalistisk utført i tettvokst malmfuru. Føttene danner til sammen et slags bur, hvor det i midten er plassert en haug med jord. På haugen er det plassert en kube med forstørrede DNA-molekyler og proteiner.

Om skulpturen skriver kunstneren blant annet: «Jeg har prøvd å billedliggjøre hva en sitter igjen med når en er frarøvet all frihet og er underlagt en påtvunget ideologi. Med vitenskapen i dag kan vi finne ut av hva vi mennesker har til felles og ikke gjennom å se på vårt arvemateriale – vårt DNA. Kan tiden med undertrykkelse og fangenskap leses i senere generasjoners gener? Er de nedfelt der, som årringer i et tre? Er vårt DNA en pålitelig kilde til vår identitet?

Skulpturen kan gi assosiasjoner til fengsler vi mennesker skaper for oss selv og andre, men den kan også hentyde til det mer positive som at arven fra de som overlevde Falstad finnes og vil minnes i framtiden».

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?