Nærmiljøhytte

DNT Ung Drammen gjorde om den gamle koia til en perle av en hytte.

Alle foto: Lars Martin Kræmer.

For å løfte friluftsinteressen blant unge i Drammens-regionen, satt DNT Drammen og omegn i gang arbeidet med en nærmiljøhytte for DNT Ung.

– Vi vil ha flere med på tur

På den idylliske innsjøen Nerdammen, speiler kveldssola seg mens endene svømmer fredelig og fornøyde på det blikkstille vannet.

Her i Finnemarka, kun èn kilometer gåtur fra Damhaugen parkeringsplass, finner du den helt nye hytta til Den Norske Turistforeningen Ung (DNT Ung), Damslett.

Dette er en arkitekttegnet hytte som ble åpnet i april 2022.
Det er DNT-ungdommene selv som har kommet med ideer, tegnet, revet og hatt flere dugnader for å få hytta til det den er i dag.

– Vi er en gjeng som tegnet hvert vårt forslag til hvordan hytta skulle se ut, så samlet vi alle tegningene, og dette er da et sluttprosjekt av mange forskjellige ideer, forteller Ingeborg Kvarme (21).

Hun har vært med i DNT Ung fra hun var 13 år gammel, og er nå turleder og har vært med i styret i DNT Ung Drammen.

Hun synes at hytta er en mulighet til å ha en sosial samlingsplass for DNT-Ungere. I tillegg ligger den bynært og fungerer som et lavterskeltilbud for alle.

– Vi vil ha flere med på tur, og vi vil at flere enkelt skal kunne nyte naturen. Nerdammen er veldig nær Drammen, så vi så på det som en perfekt mulighet. Og hytta kan også brukes av rullestolbrukere, legger hun til.

Planen for hytta videre er å henge opp hengekøyer og kanskje sette opp en klatrevegg.

– Slik bærer det litt preg av at det er DNT Ung som har vært med på byggingen av hytta, sier Ingeborg.

For å få råd til å bygge hytta, søkte DNT om penger fra Sparebankstiftelsen DNB.

– Vi hadde nok ikke fått bygget hytta uten tilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB, og det er flott at de vil være med på å støtte barn og unge, sier fagsjef for barn og unge i DNT Drammen og omegn, Ingrid Bergande.

I byggeprosessen fikk de også hjelp fra Drammen rotary klubb, Åssida videregående skole og Solbergelva jeger- og fiske-forening.

Populært samlingssted

Ingrid forteller at hytta allerede er blitt svært populær, og at den er booket hver helg til langt ut på høsten.

– Hytta bidrar også til nærmiljøet, siden alle kan booke den, legger hun til.

Håvard Lie (24) er enig i dette. Han har nettopp kommet opp fra vannet før han får en pølse servert i hånda.

Han var ikke med på selve byggeprosessen av hytta, men er mer enn klar til å bruke den til dens formål i tiden fremover.

– Det har alt å si at man har et slikt tilbud. Dette er med på å bygge miljø, og det er lettere å få med folk som ikke vil dra så langt, sier han.

Han har allerede vært på en overnattingstur på hytta. Da gikk de tur rundt vannet og spilte kort til langt på natt sammen med gode venner.

«Mandagstur» og samhold

Hver mandag kveld møtes unge fra DNT Ung Drammen for å dra på «mandagstur», en liten utflukt for å lukte på frisk luft, være i aktivitet og sosialisere.

I dag møttes ni glade unge på Damslett for å spille kubb, bade, spise pølser og kose seg. Og dette er viktig, mener Ingeborg, å ha et sted å samles. Et sted å skape samhold der alle kan føle seg inkludert. Akkurat et sånt sted er Damslett.

– Mange unge har en gjeng å henge med, men ikke alle. Så det er viktig å kunne ta med oss folk som er alene. Mine bestevenner er de jeg har møtt gjennom DNT, så det er viktig å skape en møteplass for ungdom, sier hun.

– For meg kan denne hytta være en plass hvor folk kan møtes. Det er her gjennom DNT at jeg har bygget mitt miljø jeg liker best, avslutter hun.

Tildeling

DNT DRAMMEN OG OMEGN fik tildelt til sammen 500.000 kroner i 2019 til nærmiljøhytte til DNT Ung.

Se også

Tilhørighet gjennom naturopplevelser

DNT-hytte på Høgevarde

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?