Norsk Smaksskule

Norsk Smaksskule er et landsdekkende prosjekt i regi av Norsk Kulturarv, etter idè fra Arne Brimi. Skole- og barnehageansatte får faglig påfyll til hvordan de skal jobbe med smak, mat og råvarer med barna, gjennom gratis kurs.

Elever ved Reinsvoll ungdomsskole i Vestre Toten deltok i Norsk Smaksskule i november 2014. (Foto: Morten Brakestad)

Norsk Smaksskule har gjennom flere år kurset ansatte i barnehager og grunnskolen for å utvide barn og unges smakshorisonter og bevissthet rundt mat. Stiftelsen har støttet prosjektet flere år tidligere og i 2024 fikk de støtte til prosjektet «Smak, ernæring og matkultur mot 2030». Prosjektet skal videreføre arbeidet og i tillegg holde inspirasjonssamlinger for videregående utdanning innen restaurant- og matfag.

Stiftelsen Norsk Kulturarv står bak Norsk Smaksskule.  Deres fokus er å spre sunn matkunnskap og styrke matkulturen med bærekraftige perspektiver.

Tildelinger

Sparebankstiftelsen DNB har vært med og finansiert smaksskulen helt fra starten. Et bidrag på 1,5 millioner kroner ble gitt til oppstart av Norsk Smaksskule skoleåret 2013-14. Første året deltok 20 lærere på kurs i Vågå. Deretter fikk de tildelt 4 millioner til to nye skoleår, med 100 lærere på kurs det første året og 200 året etter.

Med ytterligere 5 millioner kroner i støtte for perioden 2017 – 2020 nådde Smaksskulen nye høyder, og nærmere 1000 lærere har vært på kurs.

I 2024 fikk stiftelsen Norsk Kulturarv tildelt 5 917 000 kroner til videreføring av Smaksskulen, samt inspirasjonssamlinger for videregående utdanning.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?