Skulptur av Rachel Whiteread til Gran

Gjennom prosjektet Kunst i Sentrum får Gran kommune skulptur av den britiske kunstneren Rachel Whiteread (f. 1963).

Rachel Whitereads Boathouse, 2010, er en betongavstøpning av innsiden på et båthus som opprinnelig sto i Røykenvik på Gran. Kunstverket og gaven ble markert i Gran 23. oktober 2010, og er den andre skulpturen som ble ferdigstilt i prosjektet Kunst i sentrum.

Kunst i sentrum tar utgangspunkt i et ønske om at kunst av høy kvalitet skal være tilgjengelig også utenom de store kunstinstitusjonene og bidra til økt bevissthet og kunnskap om kunst. I dette prosjektet er det først og fremst kunstneren og kunstverket som settes i sentrum, og det er internasjonalt anerkjente kunstnere som inviteres til å delta. Sparebankstiftelsen DNB har i 2010 bevilget 5 millioner kroner til prosjektet.

Den britiske billedkunstneren Rachel Whiteread tilhører de såkalte Young British Artists – en gruppe billedkunstnere som studerte sammen og stilte ut på det toneangivende Saatchi i London fra 1992 og fremover. Whiteread er blant gruppens ledende skikkelser, og hun er særlig kjent for sine skulpturer som gjerne er avstøpninger av hverdagsgjenstander; alt fra badekar, esker og skap til monumentale gjenstander som oppholdsrom og nettopp bygninger. Rachel Whiteread mottok, som første kvinne, den prestisjetunge Turner Prize i 1993.

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?