Spesialkamera på Solobservatoriet

I 2014 fikk Norsk Astronomisk Selskap 80.000 kroner til spesialkamera, inkludert fargefiltre og tilhørende utstyr for fjernstyring, til observatorium ved Solobservatoriet på Harestua.

Prosjektet “Deberitz-teleskopet”, en testamentarisk gave fra NAS’ mangeårige medlem Carsten Deberitz, er foreningens hovedprosjekt i 2014 og 2015. Dette er et avansert teleskop med 35 cm speildiameter og mulighet for datastyring.

Etter dugnadsarbeid er teleskopet fast plassert i en nyoppført kuppelbygning ved Solobservatoriet på Harestua i Lunner kommune. Gjennom dugnadsarbeid, gaver og allerede innsamlede midler får de nå et fullt fungerende observatorium som kan brukes til visuelle observasjoner, dvs. kikking gjennom et okular festet bak teleskopet.

Med pengegaven fra Sparebankstiftelsen DNB får de i tillegg et avansert kamera med tilhørende utstyr (fargefiltre og roterende filterhjul). Dette kan brukes til å ta vakre fargebilder av stjernehimmelen gjennom teleskopet, og registrere detaljer som er vesentlig svakere enn det som kan oppfattes visuelt.

Utstyret skal være tilgjengelig både for besøkende på stedet og ha mulighet for full fjernstyring over internett, for eksempel fra klasserom.

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?