Trygg og sosial møteplass

Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Østfold har startet Møteplassen for å gi ungdom en trygg og inkluderende arena.

Alle foto: Lars Martin Kræmer

På andre siden av gata av Kirkeparken i Moss sentrum, gjemt bort i et grått murbygg, ligger et helt nyoppusset og fargerikt samlingssted for unge mellom 13 og 18 år.

Møteplassen ble startet opp i 2020 av Kirkens Bymisjon og skal fungere som et lavterskeltilbud for unge som ønsker et sted å møtes, spise god mat, spille spill eller bare henge.

– Møteplassen er et sted man kan komme til etter skoletid, der det er trygge voksne og kan være med venner, gjøre lekser, spille spill og spise gratis mat, sier prosjektleder for Møteplassen i Moss, Tone Marie Rosenvinge Hjorth-Johansen.

I tillegg til sosialt samvær, skal de arrangere workshops og kurs slik at ungdommen kan få kompetanse og lettere kan få jobb.

– Vi ønsker også at de skal oppleve mestring og oppdage nye interesser. For eksempel har vi arrangert baristakurs der de har lært å lage kaffe og kakao, sier Hjorth-Johansen.

– Hvis ikke vi hadde hatt Møteplassen, hadde jeg nok vært mye alene i sentrum før jeg skulle på trekkspill-time, og så hadde jeg nok bare dratt hjem. Og jeg hadde nok brukt mye mer penger på mat, sier Reinn Othilie Grieg.

Et trygt sted for ungdom

En av grunnene til at Møteplassen ble startet var for å få ungdom bort fra sentrum. De har også samarbeidet tett med Skattkammeret, som er Kirkens Bymisjons utlånssentral, aktivitetstilbudet Løkkis, kjøpesenteret Amfi som ligger rett oppi gata, og Kråkereiret.

Målet er å ha en møteplass for de som ikke har et sted å være etter skoletid.

– Vi ønsker å få ungdommen bort fra byen, og det har vi klart, sier Hjorth-Johansen, og legger til at de har redusert tiden som ungdommen henger i byen uten tilsyn.

– Vi fikk først låne en gammel burgersjappe på Amfisenteret, og da nådde vi spesifikt den gjengen som hang på kjøpesenteret. Nå ligger vi i nær tilknytning til kjøpesenteret og lekeplassen, så det er enkelt for de unge å komme hit.

– Hadde hengt mer i byen

– Det er et fint sted å henge, og vi kan være sosiale og møte nye folk, sier Amalie Elisabeth Svan (15).

Hun og vennen Reinn Othilie Grieg (15) pleier å dra på Møteplassen hver onsdag etter skoletid.

– Jeg gleder meg til å dra hit hver uke, sier Amalie.

– Det er mye morsommere enn å henge hjemme, legger Reinn til.

De traff hverandre på Møteplassen, og har fått mange gode venner gjennom tilbudet. De er glade for å ha et trygt sted å dra til i byen, med trygge voksne og gratis mat.

– Hvis ikke vi hadde hatt Møteplassen, hadde jeg nok vært mye alene i sentrum før jeg skulle på trekkspill-time, og så hadde jeg nok bare dratt hjem, forteller Reinn og legger til:
– Og jeg hadde nok brukt mye mer penger på mat.

Tildeling

STIFTELSEN KIRKENS BYMISJON I ØSTFOLD fikk 49.000 kroner i 2021 til møteplassprosjektet for unge.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?