Fra gammel lagerhall til unikt aktivitetssenter

Stjernen hockey har gjort om 2000 kvadratmeter på Værste-området i Fredrikstad til et senter med allsidig aktivitet for barn og ungdom.

Foto: Morgan Pettersen

Den lokale hockeyklubben savnet mer lek og glede i barne- og ungdomsidretten. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB bygget de noe helt spesielt på den gamle industritomten.

StjerneVærste åpnet 18. mai 2021. Her er det lagt opp til spill- og lek der barna i større grad selv kan velge og bestemme hvilke aktiviteter de skal drive med. En viktig del av tilbudet er egenorganisert aktivitet.

StjerneVærste har ført til at barn og unge har fått være i langt mer aktivitet enn tidligere. Barna opplever trening og aktivitet mer som lek når de selv som bestemmer aktivitetene, sier klubben i sluttrapporten til oss.

Aktivitetsglede

I følge Christer Olsen i Stjernen Hockey kan kravene til prestasjon fort overskygge gleden av å være i aktivitet – spesielt i ung alder.

– For barn og unge blir idretten fort veldig seriøs, veldig tidlig, sier han, og fortsetter:

– Derfor ønsket vi å utvikle et senter som fokuserer mer på lek samtidig som det tilrettelegger for god utvikling.
Å etablere et helt nytt idrettstilbud er derimot ingen enkel sak, men med støtte fra kommunen, foreldre, næringsliv og Sparebankstiftelsen DNB har Stjernen Hockey realisert et helt unikt tilbud som barn og unge i lokalmiljøet har glede av.

Fra industribygg til tidenes aktivitetssenter

Den gamle og ubrukte lagerhallen på Værste-tomta skulle vise seg å være et perfekt utgangspunkt.

Ikke bare ville planene til Stjernen Hockey føre til mer idrettsglede for barn og unge, men i tillegg ville et forlatt industribygg få et nytt liv som et lek- og aktivitetssenter.

– Vi hadde en liten tanke om å utvikle klubben på en bedre måte, og da kom vi opp med en idé om å lage et utviklingssenter som våre spillere kunne bruke til å ha mer uorganisert aktivitet, forteller Olsen.

Ishockeyklubben gikk derfor i mobiliseringsmodus for å gjøre idéen om til realitet. Med ihuga iver og pågangsmot gikk de i gang med planleggingen, med stort engasjement fra flere hold.

– Vi fikk foreldre og trenere til å jobbe mange timer med dugnad, og vi fikk det lokale næringslivet til å bidra med håndverkere og utstyr.

En søknad til Sparebanstiftelsen DNB førte til pengestøtte som gjorde at prosjektet kunne settes til livs, og finansierte blant annet basketbane, parkouranlegg, frilekområde, innkjøp av brytematte, skyteramper og bordtennisbord.

Et kjærkomment tilbud

StjerneVærste er navnet på det nye lek- og aktivitetstilbudet barn og unge i Fredrikstad nå har fått gleden av å kunne benytte seg av.

Senteret brukes flittig av Stjernen Hockey, og det benyttes også av andre klubber og foreninger som ønsker å by på lek og moro for de yngre generasjonene.

– Jeg tror det er en stor glede for barn og unge i klubben å ha et område de kan leke på og rett og slett bli kjent med hverandre, forteller Olsen.

– Det skaper en trygghet for alle i og rundt klubben.

Tildelinger til Stjernen Hockey

2022: 1.750.000 kroner til etablering av isflate i StjerneVærste. Den ene halvdelen av hallen er fylt med ulike muligheter for et variert idrettstilbud og lek. Nå vil klubben fylle den andre halvdelen med en mindre og mobil isflate, som kan brukes som rekrutterings- og treningsarena for yngre lag. Dette vil også hjelpe betraktelig på kapasiteten i Stjernenhallen.

2020: 478.000 kroner til StjerneVærste. De fikk støtte til utstyr som bl.a. basketbane, parkouranlegg, brytematte, frilekområde, skyteramper og bordtennisbord.

2018: 20.000 kroner til utlånsutstyr til prosjektet Isaktivitet på dagtid. Dette er et prosjekt i regi av Stjernen hockey hvor barn i barnehage og skolefritidsordning får mulighet til å aktivitet på isen. Klubben organiserer gratis transport til ishallen og mulighet for lån av utstyr.

2015: 105.000 kroner til treningsutstyr både på og utenfor isen, i tillegg til gulv for trening.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?