Kreativt fritidstilbud

Vindeleka Barne- og ungdomsteater tilbyr et kreativt fritidstilbud, og fikk støtte til kostymer, sminke og kulisser.

Alle foto: Lars Martin Kræmer

På Vindeleka kommer 40 barn og unge for å spille teater hver tirsdag og torsdag.

Teatergruppa er en viktig plass for barn og unge, men også for lokalsamfunnet. Forestillingene har samlet folk i nesten 30 år.

Teaterøvelse

Det vrimler i gangene på St. Croix-huset i Fredrikstad. Barn og unge mellom 8 og 18 år skynder seg med å finne frem sine kostymer. Blonder, tyll og staselige kjoler og hatter blir tatt på med forsiktige hender.

I dag har Vindeleka Barne- og Ungdomsteater teaterøvelse med kostymeprøving. «Skjønnheten og Udyret» er det som står på plakaten. Snart skal barn og unge tre inn i rollene som snakkende tekanner og lamper, en vakker prinsesse og et fælt udyr som viser seg å være en vakker prins.

– Jeg elsker å ta på meg en maske og være noe jeg egentlig ikke er, sier Thea Isabelle Dutheil (16), mens hun tar på seg en stor og rund blomstrete kjole.

Hun skal være Fru Potts, den gamle tekannen som passer på alt og alle på slottet i eventyret om «Skjønnheten og Udyret». Thea forteller at hun alltid har elsket å vise seg frem for folk med både sang, dans og teater. På Vindeleka kan hun gjøre alt sammen.

Hun har drevet med teater siden hun var fire år, og da hun var ti begynte hun på Vindeleka.

– Vindeleka er veldig viktig for meg. Det har vært en stor del av barndommen min, og jeg har fått mange venner her. Det er en veldig fin og stor del av livet mitt, sier hun.

Dugnadsinnsats

Vindeleka Barne- og ungdomsteater er en foreldredrevet teatergruppe som ble startet opp i 1994. Det innebærer at foreldrene må hjelpe til med å lage kostymer og kulisser, selge billetter og hjelpe til med det som trengs.

Teatergruppa setter opp flotte familieforestillinger hvert år, men for å få til dette er de avhengige av mye dugnadsarbeid og donasjoner.

De søkte dermed tilskudd fra Sparebankstiftelsen DNB til kostymer, sminke og kulisser.

– Uten tilskuddet fra Sparebankstiftelsen DNB hadde det ikke vært mulig å sette opp produksjoner, fordi det er så kostbart å sette opp og gjennomføre forestillinger, sier Ida Dutheil, leder for PR-gruppa i Vindeleka.

Hun er også mor til Thea, og har vært engasjert i Vindeleka siden datteren startet. Hun forteller at Vindeleka er en viktig plass for barn og unge, men også for lokalsamfunnet, da forestillingene har samlet folk i nesten 30 år.

– Mange har hatt stor glede av å være publikum og mange kommer tilbake år etter år, både besteforeldre, søsken og venner.

Hun forteller at Vindeleka også har en viktig betydning for skuespillerne.

– Det er mange som er veldig sjenerte når de starter her, men som har utviklet seg gjennom teateret og som etter hvert tør å gå ut av komfortsonen. Mange tør å holde foredrag på skolen og å sette seg i ukomfortable situasjoner. Så det skjer en veldig stor personlig utvikling, og det gjelder alle og enhver som går og har gått på Vindeleka, sier hun og legger til:

– Så det er gøy å se på den enorme utviklingen de har hatt der, og vi ser det også fra år til år.

Sommerfugler i magen

En av dem som kjenner seg igjen i dette, er Victor Ingebret Borgersen-Lilleborge (16).

– Man blir mindre usikker siden man er vant til å stå på en scene foran folk, forteller han.

Han har drevet med teater i åtte år, og vært i Vindeleka i fem.

I dag har han på seg en mørkeblå frakk, og har tredd inn i rollen som «Udyret», hans første store rolle.

– Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg synes det er gøy og jeg er glad i å spille noen andre, sier han. Han forteller at han liker å føle på spenningen rundt en forestilling. Nervøsiteten før og under premieren. Se hvordan publikum reagerer på de forskjellige scenene. Samarbeidet mellom skuespillerne på scenen.

– Vi blir også stolte av de andre skuespillerne når vi får til en god forestilling. Vi vil at de andre skal klare det, vi er jo et team, sier Victor og legger til: – Vi digger å stå på scenen.

– Vi blir også stolte av de andre skuespillerne når vi får til en god forestilling. Vi vil at de andre skal klare det, vi er jo et team, sier Victor Ingebret Borgersen-Lilleborge (16).

Tildelinger

2022: 100.000 kroner til å sette opp Aladdin Jr. på Speilet i Fredrikstad

2021: 50.000 kroner til kostymer, sminke og kulisser.

2019: 35.000 kroner til oppsetning av Shrek jr.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?