Kunst og nye medier over og under vann

Nærsnes kystlag fikk støtte til formidlingsprosjektet «Nye Medier: Barn og unge» i samarbeid med kunstner Elly Stormer Vadseth.

Alle foto: Elise Ratvik

Barn og unge har fått utforske livet over- og under vann med undervannskameraer, og sett en ny og ukjent verden åpne seg.

Gir barna innsikt i kystkulturen i samarbeid med kunstner

– Vi har filmet ganske mye, mest under vann. Det er ganske kult! Man ser strømmene og sånn, sier Sindre (12).

– Det var veldig gøy å filme under vann og se bobler og under vann, sier Filippa (10)

Begge er elever ved Nærsnes skole, og har vært en del av prosjektet «Nye medier: Barn og unge».

Prosjektet ble startet opp i 2021, og er et samarbeid mellom skolen, samtidskunstner Elly Stormer Vadseth, og Nærsnes kystlag.

– Det er et prosjekt der barna kan utforske livet over og under vann på ulike steder her på Nærsnes, forteller samtidskunstner Elly Stormer Vadseth. Hun er drivkraften bak prosjektet, og sammen med Nærsnes kystlag fikk de støtte til å realisere det hele fra Sparebankstiftelsen DNB og Slemmestad Lokalsamfunnsutvalg/Asker Kommune.

Formidler kystkultur

Gjennom aktivitetene er formålet å utvikle kunnskap om egen bygd, natur og kystkultur, noe Nærsnes kystlag jobber kontinuerlig med.

Kystlaget er samorganisert med Forbundet kysten, og har mange prosjekter gående. De restaurerer slipp og båter, men driver også med formidling av kystkultur.

– Det kan ofte være en utfordring å formidle slik kunnskap til den yngre generasjonen, men da vi møtte Elly syntes vi det var et veldig fint prosjekt og en god måte å formidle dette på, forteller styreleder i Nærsnes kystlag, Knut Magnus Myrvold.

I en hektisk hverdag og medieverden der det er mye som tar oppmerksomhet, er gode prosjekter gjennom skolen er en fin måte for barna å oppleve kysten.

– Dette prosjektet ble til gjennom et samarbeid med Elly og skolen. Det ble skole, fritid og kunst. Det var en fin måte å sette dette sammen på, sier Myrvold.

Med 150 000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB fikk prosjektet støtte til både innkjøp av GoPro-kameraer, og til gjennomføring av kunstverksteder.

De første gruppene gjennomførte sine verksteder høsten 2021, og prosjektet fortsetter i 2022.

Filip, Sindre og Filippa hadde stor glede av å utforske strendene og nærområdet langs kysten.

– Vi brukte en GoPro, som er ganske intelligent. Den er vanntett og snurrer og kan gjøre diverse ting. Den kan man filme masse stunts med, det var gøy å bruke i dette prosjektet, forteller Filip.

Da filmene over og under vann var laget, ble de vist på storskjermer i gymsalen på skolen.

– Det var fint å se på det vi hadde lagd når vi satt og så på de skjermene vi hadde utstilt. Også var det gøy å jobbe sammen som et crew, sier Sindre, og påpeker at de er også glade for å samarbeide med Elly.

– Det har vært fint å jobbe med Elly. Det var kult at hun ville ha med oss!

Tildeling

NÆRSNES KYSTLAG fikk 150.000 kroner i 2021 til utstyr til og gjennomføring av kunstverksteder for barn og unge.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?