Musikkutstyr til ungdomsjazzensembler

Østnorsk Jazzsenter har fått støtte til instrumenter og komposisjoner til ungdomsjazzorkestre.

Anna Pauline Ouff Grøthe (t.v) og Sunniva Skeide spiller i Bujo, Buskerud Ungdomsjazzorkester - et fristed for lek og læring med heftige toner. (Alle foto: Siw Myhre)

Bujo – Buskerud Ungdomsjazzorkester, er et av orkestrene som har fått støtte.

Buskerud musikkråd og Østnorsk Jazzsenter står bak Bujo. Dette er et tilbud for unge musikere mellom 15 og 20 år som vil lære mer om jazz og improvisert musikk, men også som en sosial arena for unge å komme sammen og spille, på tvers av hele regionen. Bujo er det eneste av sitt slag i Drammen for unge som elsker jazz.

For Sunniva, Anna og resten av gruppen er Bujo et fristed for lek og læring med heftige toner.

– Jeg fikk mitt første trekkspill som treåring. Hele familien min spiller trekkspill. Etter hvert begynte jeg å spille saxofon. Musikk har alltid vært en viktig del av livet. Jeg visste knapt om Bujo (Buskerud Ungdomsjazzorkester) før jeg ble med for litt over ett år siden. Det er så gøy å være en del av denne gjengen, og jeg elsker å spille jazz. Her kan vi improvisere mer og leke med musikken. Det er noe helt annet enn klassisk, sier Anna Pauline Ouff Grøthe (19) fra Lier med et stort smil fra øvingslokalene G60 i Drammen.

Venninnen, Sunniva Skeide (19) fra Krokstadelva nikker enig.

– Jazz har en helt egen vibe. Også blir man tøffere til å ta ting på sparket. Det er mye improvisasjon i jazz. Man kan spille feil, men fortsette å spille feil så lenge det låter bra. Her kan vi teste ut ting. Ikke minst, det å være en del av denne gruppen er veldig sosialt. Det er kjempeviktig, sier Skeide med klarinetten i fanget.

Støtte til musikken

– Vi er kjempeglade for å få støtte. Pengene skal brukes til instrumenter og å lage komposisjoner som passer denne gruppen – som vi kan fremføre på scenen, sier Steffen Granly, som er administrator og hjelpeinstruktør for gruppen. Selv spiller han tuba og er frilansmusiker.

Sammen med musikalsk leder, Magnus Aannestad Oseth, er de to drivkraften bak Bujo.

– Her får vi spille musikken vi elsker, sammen med unge engasjerte musikere. Det er en flott gruppe. Vi er helt avhengig av støtte for å opprettholde tilbudet. Det hadde ikke gått uten, sier Aannestad Oseth.

Bujo er et tilbud de selv savnet som unge musikere.

Magnus Aannestad Oseth fra Steinberg er musikalsk leder for Bujo. Han har mastergrad i utøvende jazztrompet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København og er frilans trompetist. I år mottok han Statens kunstnerstipend. 

– Et slik gruppe fantes ikke i Drammen da vi vokste opp. Bujo er det eneste jazztilbudet for unge her i byen. Her får ungdommen lære om musikalsk mangfold, respekt for hverandre og får masse musikalsk glede. De unge får erfaring med hvordan det er å spille sammen med flere, samt at det bidrar til rekrutteringen av musikere for fremtiden, understreker Granly.

Steffen Granly, administrator og hjelpeinstruktør for Bujo, spiller tuba og er frilans musiker.

Gleden av å spille sammen igjen

Selv om sola skinner over Drammen og det vrimler av folk i byen, så tar Bujo alle smittevernhensyn og sitter med god avstand inne. Dette er deres første øvelse sammen siden før pandemien. Musikerne sitter som tente lys med instrumentene klare.

I normale tider har Bujo seks-sju samlinger og konserter spredt utover hele året. Det satte pandemien er stopper for. Sommerfugler i magen før en konsert har vært dypt savnet.

– Det har vært et mørkt år for oss utøvende musikere. Det å formidle musikken er jo det vi lever av og for. Det er heller ikke det samme å ha øvelser digitalt. Det funker dårlig. Vi må møtes. Vi gleder oss masse over endelig å kunne samles og forhåpentligvis spille konserter igjen snart, sier Aannestad.

Det er mye musikkglede å spore i hele rommet der de 12 ungdommene lar rytmene slippe løs. Aannestad Oseth greier ikke å sitte og høre på. Han må reise seg, svinge armene i takt med musikken mens ørene spisses for å fange opp at alt går riktig for seg.

I det tonene dør ut senker stillheten seg. Det er små smil å spore bak instrumentene.

– Veldig bra, sier Aannestad Oseth og klapper. Ungdommene spriter hendene før de går ut i sola for lunsj.

– Musikk er en stor del av livet vårt. Vi kommer aldri til å legge den fra oss, sier Ouff Grøthe og Skeide og benytter sjansen til å slippe løs noen toner langs elva i Drammen. Smilene er på plass – hos alle.

Tildelinger til Østnorsk Jazzsenter

2021: 100.000 kroner til musikkinstrumenter og -utstyr til fire ungdomsjazzorkestre.

2018: 95.000 kroner til instrumenter og komposisjoner.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?