Prøysenstjerne ved Prøysenhuset

Aksjonen «Folkegave for Prøysenstjerne» fikk 400.000 kroner til å idéutvikle, skape, reise og finansiere et kombinert landemerke og kunstnerisk symbol “Prøysenstjerna”.

Stjerna plasseres i skogen bak Prøysenstua slik at den fra vinduet i stua sees mot “himmelkvelven blå”, akkurat i leia som julestjerna står.

Bidrag til Prøysenjubileet

I 2014 var det 100 år siden den folkekjære dikteren Alf Prøysen ble født. På bursdagen åpnet det nye Prøysenhuset sine dører på Rudshøgda i Ringsaker hvor Prøysen vokste opp, og mye av Alf Prøysens diktning har sitt utspring. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt til amfiet utenfor huset, i det som er blitt hetende Mikkelikskiskogen.

Pengeinnsamlingsaksjon

Stiftelsen har også bidratt til Prøysenstjerna som nå skinner over amfiet. Den ble reist ved hjelp av en pengeinnsamlingsaksjon.

Da Sparebankstiftelsen DNB kom med tilbud om å doble beløpet med inntil 400.000 kroner dersom folkeaksjonen greide å samle inn det samme, satte det virkelig fart i innsamlingsarbeidet, forteller Hans Christian Medlien som har vært primus motor for å få stjerna reist.

– Den ble plassert i akkurat den himmelretningen hvor Prøysen så Jordmormatja. Prøysenstjernas symbol er ikke Betlehemsstjerna eller julestjerna, men fattigmannsstjerna som er håpets symbol. Da den skinte på himmelen kunne man ikke nekte tatere og loffere husrom. Nettopp dette var viktig for oss å få frem da vi tente stjerna. At det ble 17 år gamle Ahmad Samandari fra Afghanistan som tente den var derfor ikke tilfeldig. Han har vært på flukt, faren er blitt drept og nå skal han bygge seg en ny fremtid her i Norge. Han symboliserer alt som har med håp å gjøre, sier Medlien.

Innsamlingsaksjonen ble så vellykket at det til og med ble et overskudd på over 200.000 kroner etter at stjerna var reist. Det setter Medlien nå inn i et fond som hvert år skal dele ut midler til en person som har virket i Prøysens ånd og formidler håp.

Folkegave for Prøysenstjerne har sin egen side på Facebook hvis du vil vite mer om dette flotte initiativet.

Se også: http://www.gd.no/nyheter/na-skinner-proysenstjerna/s/1-934610-7706994

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?