Startet «barbershop» på ungdomsklubben

Barbering er kanskje ikke det første tilbudet du forbinder med en fritidsklubb, men nettopp det foreslo ungdommene.

Ideen om en barbershop kom etter et initiativ fra en av ungdommene selv. (Alle foto: Christine Heim)

Skullerud aktivitetshus i bydel Østensjø i Oslo har blitt en sentral arena for ungdom i nærområdet. De har satt i gang en rekke aktiviteter og tiltak som blant annet skaper muligheter for deltidsjobber og arbeidserfaring for unge.

Etter at unge frisørlærlinger fikk bruke lokalet for å trene, så de at det er interesse for klipp og barbering, og fikk støtte til å etablere Skullerud Barbersquad.

Squaden fikk midler til nye lokaler

– Ungdom behøver et sted å være, og for mange er klubben deres andre hjem. Det er viktig for oss å engasjere dem, få dem til å ønske å skape noe. Skullerud Barbersquad gjør nettopp dette, og trekker ungdom fra hele byen.

Det forteller Knut Akselsen, leder for fritidsklubbene på Skøyern og Skullerud.

Ideen om en barbershop kom etter et initiativ fra en av ungdommene selv.

– Det var en av unggutta på klubben som spurte om lov til å få barbere noen her på klubben. Så begynte ballen å rulle ganske raskt. Kundene strømmet til, og flere ønsket å lære barbering. Vi arrangerte et kurs på seks uker, og fire personer fullførte dette. Så ble vi inspirert til å søke Sparebankstiftelsen DNB om midler til å utvide prosjektet, forteller Knut.

– Vi lærer ikke bare klipping

Ungdommen han snakker om er Aron Awet (19), og nå er han en av lederne for Skullerud Barbersquad. Aron synes det er fint å få ekstra ansvar og tillit fra klubbledelsen.

– Jeg begynte å klippe da pandemien startet, og det var så gøy. Jeg lærte mye, og det gjør jeg fortsatt. Man lærer noe nytt hele tiden! Det beste og viktigste er at kundene er fornøyde. Jeg liker å se at de smiler, sier han og fortsetter:

– Det er fint å ha et slikt tilbud i klubben. Jeg og Ibbo deler ansvaret oss i mellom. Knut mente at vi var de rette, og vi tok muligheten vi fikk. Det er kult å ha en egen barbershop vi har ansvar for. Vi må holde det rent, være imøtekommende og ta vare på kundene. Vi lærer mye! Ikke bare klipping, men også kundebehandling og slikt.

Et samarbeidsprosjekt med ungdommene

Da suksessen var et faktum i det røde klubbhuset på Skullerud, dukket snart spørsmålet opp: Hvordan kan vi gjøre dette enda bedre?

En søknad til Sparebankstiftelsen DNB ble fort svaret.

– Vi trengte mer plass til å drive med prosjektet. I begynnelsen rigget vi opp plass på toalettet, men vi kunne ikke ha det slik i lengden. Nå har vi en brakke utenfor klubbhuset som midlertidig lokale. Her har vi rigget til bord, stoler, speil og utstyr. Men med midlene fra Sparebankstiftelsen DNB skal vi bygge et eget lokale inne på klubbhuset, forklarer Knut.

Søknadsprosessen var ifølge Knut et samarbeidsprosjekt med ungdommene.

– Vi satte oss ned og hadde en workshop med ungdommene der vi forsøkte å konkretisere hva vi faktisk behøvde. Det tok ikke særlig lang tid og det var absolutt verdt innsatsen, konkluderer han.

Han ser at barbershop-prosjektet gjør at ungdommene blomstrer:

– Du kan se det på måten de tar til seg ansvaret og hvordan de er blant andre. De er veldig annerledes når de først kommer hit, for her er de på jobb og tar det seriøst. Det er en ansvarsfølelse hos dem. Mange av dem har jeg sett siden de var små, og det å se dem i denne settingen er noe helt annet. Det er det jeg digger med denne jobben – at man kan se utviklingen hos ungdommene, og at man kan bidra til den utviklingen. Det synes jeg er veldig gøy.

Knut får stor glede av å se ungdommene engasjere seg. I følge ham er nettopp dette det aller viktigste.

– Det er veldig viktig for oss å engasjere ungdommene. Få dem til å ønske å skape noe, bidra til klubben. Fordi klubben skal være mer enn å bare slå seg ned i sofaen og chille med fifa – selv om det også er en del av det. Nå ser ungdommene at engasjement bærer frukter, og stadig flere spør om hva de kan gjøre for å hjelpe til. Det er fantastisk, mener han.

Tett samarbeid med skole og nærmiljø er også avgjørende.

– Ungdommene er våre hele tiden, uansett hvor de befinner seg. Dersom det skjer noe kødd på skolen, så fortsetter det på klubben. Derfor er vi veldig glad for at vi får til et samarbeid med både skole, idrettslag og nærmiljøet rundt klubben. For eksempel har vi hatt et etter-skoletid opplegg her, vi holder jobbsøkerkurs og hjelper ungdommene skrive CV, i tillegg til vanlige klubbaktiviteter.

Nå gleder Knut, Thomas og resten av ungdommene i barbershopen seg til å utvikle prosjektet videre.

Tildeling

OSLO KOMMUNE BYDEL 13 ØSTENSJØ fikk 120.000 kroner i 2020 til kurs, utstyr og oppgradering.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?