Studioutstyr og instrumenter til kulturskolen

På Fyrverkeriet Kulturskole på Raufoss møtes barn og unge fra forskjellige skoler, interesser og i ulik alder for å holde på med musikk, teater eller kunst.

Selmer Westrum (el-gitar) og Gard Ringdal Håvsveen (trommer) har startet band på Fyrverkeriet Kulturskole. Her får de hjelp av lærer Nino Braach. (Alle foto: Marthe Stenberg)

For å arrangere bedre digitale konserter og gi elevene tilgang til verktøy for å skape musikk har kulturskolen fått støtte til studioutstyr. De har tidligere fått støtte til instrumenter.

FAU står bak søknadene til Sparebankstiftelsen DNB.

Fyrverkeriet Kulturskole på Raufoss er en viktig arena for mange barn og unge i Vestre Toten kommune.

Gard Ringdal Håvsveen (10) har gått på Kulturskolen i sju år. Han har spilt fiolin siden han startet, og trommer de seks siste årene. Selmer Westrum (8) startet på Kulturskolen for to år siden, hvor han spiller el-gitar. Nå har de to guttene dannet bandet “Kompani Duck”.

– Jeg drømmer om å gi ut en eller to låter på Spotify, forteller Gard mens bandkompisen nikker.

– Ja, jeg drømmer om å lage noen sanger. Og starte eget band, legger Selmer til.

Drømmen om egne låter kan gå i oppfyllelse i nær framtid. Da blir det nemlig studioutstyr på Kulturskolen.

– I 2018 søkte vi midler hos Sparebankstiftelsen DNB og fikk penger til blåseinstrumenter. Nå har vi fått midler igjen, til studioutstyr denne gangen. Det er noe vi har ønsket oss veldig sånn at eleven kan spille inn den musikken de lager. I tillegg til å kunne holde digitale konserter eller teaterforestillinger, forteller FAU-representant Marte Frimand som har vært ansvarlig for søknadsprosessen.

Lærer på kulturskolen, Nino Braach, legger ikke skjul på at studioutstyret vil komme til god nytte i undervisningen.

– Dette er noe vi gleder oss veldig til. Da vil vi ha muligheten til å utvide undervisningen vår. Vi kan sette sammen grupper med elever på tvers av fag, skole og alder, og på den måten blir det lettere for oss å jobbe med det sosiale, forteller Braach entusiastisk og mener at barna også vil få en helt ny erfaring.

– De får en ny arena å vurdere seg selv på. Nå er er det ikke bare en vurdering i form av at jeg sier at det er fint eller tøft, men et faktisk opptak av seg sjøl i tillegg. Det er så mye som er fordeler med den tildelingen, som gir oss lærere pedagogiske fordeler, men også med tanke på mestringsfølelse for elevene.

 Kompani Duck med Gard og Selmer gleder seg hvertfall til det nye studio er på plass.

– Jeg har prøvd det én gang før, så det gleder jeg meg veldig til vi får her, forteller trommeslageren som håper de kan spille inn en coverlåt de øver mye på.

– Da kan vi på en måte lage vår helt egen versjon av sangen, konkluderer han.

Får vennskap og mestringsfølelse

Håvard Andreas Kjeilen (15 år) spiller blåseinstrumentet euphonium. For han er tilbudet de har på Kulturskolen helt avgjørende for at han skal oppleve mestring og nå målene sine innen musikk.

– Drømmen min er å drive proft med musikk. Og prøve å leve av det. Jeg lærer veldig mye av å dra til en lærer. Det er mye enklere å utvikle seg når man har spesifikke mål man setter seg sammen med læreren og veiledning, som gjør at du blir mye bedre på instrumentet, forteller 15-åringen som er på Kulturskolen hver uke.

– Dette er viktig for meg fordi jeg syns det er veldig gøy å drive med instrument og spille i korps. Også får jeg mye ut av det fordi jeg får vennskap med andre som driver med det samme som meg, og liker det samme som meg, forteller unggutten som også har funnet ut at han er nok så flink til å spille euphonium.

– Ja, dette gir meg en mestringsfølelse, bekrefter han.

Fyrverkeriet Kulturskole – en plass for alle

Inne på kulturskolen på Raufoss er det liv i alle vegger. Mens det kommer fine toner fra blåseinstrumenter i det ene rommet, ljomer det av kule el-gitar riff og harde trommeslag fra det andre. Det er ingen tvil om at dette er en viktig plass for mange barn og unge.

– Dette er en plass der du har en lærer som kan det instrumentet du spiller godt, og kan veilede deg veldig bra, sier Gard i Kompani Duck som har vært på Kulturskolen siden han bare var tre-fire år gammel.

– Man lærer veldig mye her. Å spille nye sanger man kanskje aldri har hørt før til og med, konstaterer bandkollegaen.

Kulturskolen har jobbet mye med ål skape en plass hvor det ikke er noe skille mellom kultur, skole eller interesser.

– Det har vi vunnet mye på. Vi ser det ofte når vi har samspill og samarbeid hos elever mellom fag, at terskelen for å bli kjent med hverandre og samhandle med hverandre er veldig lav, forteller lærer Nino Braach.

Involverte elevene i søknaden

Skal vi tro FAU-representant Marte Frimand er heller ikke søknadsprosessen hos Sparebankstiftelsen DNB noe å frykte.

– Det er ganske enkel søknadsprosess. Det er en nettside hvor man går inn og fyller ut skjemaer, ganske raskt og enkelt. Det høres veldig skummelt ut, men det var det ikke i det hele tatt, sier Frimand.

Foreldrerepresentanten forteller også at de involverte elevene da de skulle finne ut hva de trengte på Kulturskolen, og skulle søke midler til.

– Vi har en kasse hvor elvene hos oss kan skrive lapper, der de kan ønske seg ting på Kulturskolen og komme med ris og ros. Så har da barna sammen med oss voksne funnet ut hvilke ting vi ønsker oss, som da har lagt grunnlaget for det vi har søkt på, forteller Frimand som gleder seg til å se elevene ta i bruk det nye studioutstyret.

Tildelinger til FAU Fyrverkeriet kulturskole

2021: 75.052 kroner til studioutstyr.

2018: 75.000 kroner til instrumenter.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?