Ungdomsskoleelevene bygger gapahuk for de minste

Gapahuken Ottabragden barnehage brukte ble skadet av flommen for noen år siden. Nå bygger elevene ved Otta ungdomsskole ny gapahuk til barna i barnehagen og resten av lokalsamfunnet.

Alle foto: Marthe Stenberg

Helt siden januar har elevene ved arbeidslivsfag på Otta ungdomsskole jobbet med å gi lokalsamfunnet og barnehagen på Otta ny gapahuk i fantastiske omgivelser ved elva.

Styrer i Ottabragden barnehage er stolt av prosjektet som er et samarbeid mellom barnehagen og ungdomsskolen.

– Jeg setter så pris på at det går an å få til sånne prosjekt som går på tvers mellom barnehagen og skolen, slik at ungdommene som har vært med på dette viser at de virkelig er til nytte og gjør noe bra for de minste ungene. Dét er noe de minste ungene kan se veldig opp til, at de vet det er noen ungdommer som de er ganske fjerne fra ellers som gjennomfører et sånn prosjekt til dem. Det er en verdi i seg sjøl, mener styrer i Ottabragden barnehage, Reidun Aasgaard.

Populært prosjekt blant elevene

Faglærere ved arbeidslivsfag på Otta ungdomsskole, Ove Turtum syns også dette er et ekstra fint prosjekt i lokalsamfunnet på Otta.

– Dette er en prosjekt som er bygd av ungdom, for barn, ungdom og lokalsamfunnet for øvrig. Vi håper at de skal lære å ta vare på de sakene som vi har laget. Og at de kan kose seg her, utnytte det på en skikkelig måte og oppleve friheten her. Dette er jo en liten oase midt i byen vår egentlig, som er fint å bruke som friluft for å komme seg bort fra bymiljøet, sier Turtum.

Elevene har også hatt stort utbytte av å snekre en gapahuk. Både i forbindelse med planleggingsfasen og det rent praktiske.

– Det første vi gjorde var å tegne, beregne priser og finne ut hvordan vi skulle få det fra skolen og hit. Mesterparten bygde vi på skolen, før vi satte opp veggene her og bygde tak og det andre her, forteller eleven Trond Randen som heller ikke legger skjul på at dette har vært et morsommere skoleprosjekt enn mye annet.

– Ettersom vi har arbeidslivsfag er det bra at vi får bygge noe sånn som dette istedet for å snekre på noen fuglekasser. Dette er et større, mer utfordrende og bedre prosjekt. Det gir oss flere utfordringer og bedre samarbeid, ettersom vi er flere på en oppgave, sier 15-åringen som får støtte fra medelevene.

– Det er mye gøyere dette, enn å sitte inne i et klasserom. Jeg liker dette mye bedre. Kanskje flere folk blir fristet til å komme hit, slappe av og kose seg, sier eleven Erlend Skaugen mens han legger siste hånd på verket til bålpanna som er satt opp utenfor gapahuken sammen med de andre elevene.

Stor betydning for barnehagen

Ungene i Ottabragden barnehage kan nesten ikke vente med å bruke den splitter nye gapahuken, og har vært på tur i områdete flere ganger for å følge med på prosessen.

– Fin, roper alle barna i kor på spørsmålet om hva de syns om gapahuken.

– For oss som barnehage betyr dette veldig mye. Vi har brukt dette som friluftsområde i mange år, og har hatt gapahuk der tidligere. Men flommen kom, gjorde store skade og holdt på å ta den med seg. I arbeidet med å få til en ny gapahuk var vi så heldige og kom i samarbeid med ungdomsskolen som også hadde lyst til å sette i gang med et prosjekt. Det var helt supert for oss, sier styreren som er opptatt av at barnehagen kan tilby ungene naturopplevelser som dette.

– Vi har begrenset med uteplass i barnehagen, og ser at det å ha et område som dette, som er nært tilgjengelig og hvor ungene kan komme tilbake dag etter dag gjennom hele året, er gull verdt. Det setter spor å oppleve natur, og leken som ofte kommer i nære naturområder er annerledes enn i barnehagen.

Det er ingen tvil om at elevene sjøl er fornøyd med resultatet av prosjektet.

– Vi har hatt det gøy og det har gått veldig fint. Det er en god gjeng å jobbe med og man opplever litt av hvert når man bygger en sånn gapahuk, forteller eleven Knut Lindsøe som har en klar oppfordring til lokalbefolkningen på Otta.

– Jeg håper det er folk som er her ofte, sitter på benkene og koser seg.

Tildeling

OTTA UNGDOMSSKOLE fikk 50.000 kroner i 2021 til bygging av gapahuk.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?