Universell utforming av skolehagen
På Manglerud skole har FAU tatt initiativet til å reetablere en gammel og gjengrodd skolehage.
Skolehagen på Manglerud. (Foto: Katrine Lunke)
Her har hvert klassetrinn fått sitt eget bed hvor de dyrker grønnsaker, urter og blomster til humler og bier.
– Elevene deltar i dyrkingen av grønnsaker, fra de blir sådd, til de blir høstet og brukt til verdens beste grønnsakssuppe på vår årlige høstfest, sier Håkon Solbu Trætteberg som sitter i skolehageutvalget til Manglerud skoles FAU.
De har søkt Sparebankstiftelsen DNB ved flere anledninger for å videreutvikle skolehagen. Blant annet har de fått bygget en grillhytte og gjort hagen universelt utformet med midler fra stiftelsen.
Arbeidet med å vedlikeholde hagen skjer på dugnad.
– Frivillighet ligger til grunn for alt som skjer her. Vi har fått til mye med egeninnsats og litt økonomisk støtte til å realisere de gode tingene. Vi har klart å gjøre dugnadene til en sosial møteplass. Jeg tror mange kommer på dugnadene uten å tenke over at det er en dugnad, men heller ser på det som en hyggelig samling i skolehagen, sier Trætteberg.
– Det vi egentlig dyrker er felleskap og gode relasjoner.
Skolehagen på Manglerud er et flott og inspirerende prosjekt som inneholder mye av det vi ser etter når vi vurderer søknader. De har bygget stein på stein og utviklet en fin møteplass som både kan brukes til hyggelige aktiviteter, men også som en formidlingsarena for barn og unge på skolen.
Skolehage er ikke det eneste et FAU kan søke om. Det kan for eksempel være støtte til oppgradering av skolebiblioteket til å bli et kult sted å være. Eller det kan være lekeplasser og apparater i skolegården, uteklasserom, ombygging av rom til klubblokaler, aktivitetsparker.
Det viktigste et er at prosjektet bidrar til økt tilhørighet blant barn og unge, hindrer utenforskap, og er tilgjengelig for alle.
Tildeling
FAU MANGLERUD SKOLE fikk 210.000 kroner i 2023 til skolehage.