Bidrag til prosjekter innen klima, miljø og naturvern
I 2023 har stiftelsen gitt 113,8 millioner kroner i støtte til 46 prosjekter innen klima, miljø og naturvern. Det var 56 millioner kroner mer enn beløpet som ble tildelt året før. Her får du oversikt over hva vi har bidratt til og noen eksempler på tildelinger.
(Foto: Katrine Lunke)
Stiftelsen støtter prosjekter som bidrar til å bevare naturmangfoldet, og bevisstgjøre om viktigheten av naturmangfoldet i Norge.
Den største tildelingen innen klima, miljø og naturvern i 2023 var 30,65 millioner kroner til prosjektet «Skogen – mer enn bare trær». Stiftelsen WWF Verdens Naturfond, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Sabima skal gjennom et felles treårig prosjekt jobbe med å formidle kunnskap om skogens mangfold og viktige økosystem. Skog er det økosystemet på kloden som har størst rikdom av arter og mest variert naturmangfold. I tillegg har skogene den største andelen truede arter i Norge. Gjennom kunnskapsformidling om og aktivitet i skogen er målet å bidra til at flere ønsker å ta vare på og bli pådrivere for rikere og mer varierte skoger for framtiden.
Naturrestaurering og artskartlegging
Stiftelsen har de siste årene støttet flere initiativer som skal bidra til å redusere tap av naturmangfold. Det gis støtte til direkte restaurering og skjøtsel av natur, men også til tiltak som bidrar til kunnskap om og bevaring av arter og naturtyper.
Marinreparatørene vil vise at endring er mulig, og fikk støtte til å etablere og drive en marin nyttehage i sjøen utenfor Nesodden. Anlegget åpnet i januar 2024. Gjennom å dyrke blåskjell og tare, som er sentrale for livet i fjorden, bidrar de i det viktige arbeidet for å rense Oslofjorden. Den marine nyttehagen skal også brukes til formidling og miljøaktiviteter hvor små og store innbyggere kan engasjere seg.
Flere tildelinger skal bidra til å styrke kunnskapen om arter. Sabima fikk en tildeling i 2023 til artskartlegging og kvalitetssikring av artsfunn. Det Kongelige selskap for Norges Vel fikk støtte til prosjektet «Norske frø til unge ganer». Prosjektet dreier seg om å ta vare på plantemangfoldet gjennom å bidra med kompetanse om frøproduksjon. De skal etablere en lærings-, forsøks- og dyrkingsarena hvor barn, unge, men også mer profesjonelle dyrkere kan delta i forsøk, dyrking, høsting og matlaging.
Stiftelsen er også opptatt av å støtte prosjekter som gir kunnskap om og tar vare på pollinerende insekter. Norges Birøkterlag fikk støtte i 2023 til arbeidet med å kartlegge hvordan bikubehold påvirker villbier. Målet er å øke kompetansen hos birøktere, slik at villbiene får bedre vilkår i de områdene de konkurrerer med tambier om tilgangen til mat.
Renere Oslofjord
Oslofjorden er en fellesnevner for store deler av stiftelsens geografiske område for tildelinger. Stiftelsen støtter tiltak som kan sikre en sunn miljøtilstand i fjorden, og prioriterer søknader om tilrettelegging for bruk og tiltak som tar vare på naturområdene.
Oslofjorden Friluftsråd fikk i 2023 tildelt 14,57 millioner kroner til det treårige prosjektet «Kysthjelperne», som gjennomføres i samarbeid med en rekke friluftsliv- og miljøorganisasjoner. Sammen skal de jobbe for å bedre kunnskapsnivået om fjorden og engasjere folk til å ta en aktiv rolle i arbeidet med å gjenopprette et sunnere fjord- og havmiljø. Utvalgte arter og naturtyper skal kartlegges og følges opp, og informasjon om tilstanden i Oslofjorden skal formidles bredt. I samarbeid med forskningsmiljøer skal det også igangsettes ulike naturrestaureringstiltak.
Prosjektet «Frisk Oslofjord», i regi av Havforskingsinstituttet, har siden 2018 drevet forskning og formidling om miljøtilstanden i Oslofjorden, med støtte fra blant annet Sparebankstiftelsen DNB. Kunnskapsformidling om det marine miljøet har vært en aktivitet i prosjektet. I 2023 ga stiftelsen støtte til å videreføre undervisningsopplegget for videregående skoler. Elevene får bli med på marine feltkurs. Kursene har vært veldig populære, og over 60 klasser har deltatt per år. Vitensenteret Inspiria legger til rette for undervisningen sammen med flere samarbeidspartnere.
Gjenbruk, deling, utlån og reparering
Stiftelsen er opptatt av at vi skal ta vare på det vi har, og alle som søker støtte oppfordres til gjenbruk, utlån og reparasjon av utstyr. Når flere deler, øker fellesskapet lokalt, dessuten reduseres forbruket. De som får støtte til verktøy og utstyr oppfordres til å låne det ut til flere organisasjoner i nærmiljøet. Idrettslag oppfordres til å spleise på anleggsutstyr.
Mottakerne oppfordres også til å kjøpe brukt dersom de får støtte til innkjøp av utstyr, møbler og så
videre, og til reparasjon i stedet for å kjøpe nytt. Norges Seilforbund fikk i 2023 støtte til videreføring av «Prosjekt Gjenbruk» hvor de reparerer og pusser opp eldre båter som viderefordeles til ny aktivitet, fremfor å kjøpe nye båter. Forbundet startet prosjektet i 2022, da også med støtte fra stiftelsen.
Ved å tilby utlånsutstyr senkes terskelen for å kunne delta på aktiviteter og forbruket reduseres. I 2023 ble 3,1 millioner kroner gitt i støtte til utlånsutstyr fordelt på 30 organisasjoner som frivilligsentraler, BUA og andre organisasjoner som har ordninger for utlån. Blant disse er BUA Sandefjord som fikk støtte til både vinter- og sommerutstyr til utlån.
Stiftelsen har i tillegg en egen søknadsordning for drakter og sikkerhetsutstyr, der klubber som har et sentralt system for utlån og gjenbruk kan søke inntil 50 000 kroner og får raskt svar på søknaden. I 2023 ble det gitt 5,5 millioner kroner i støtte til 158 klubber på Østlandet som søkte om draktstøtte. En av disse var Nannestad Idrettslag som fikk støtte til fotballdrakter.
Bedre energiløsninger
I 2023 fikk flere organisasjoner støtte til energibesparende tiltak. En av disse var DNT Oslo og omegn, som fikk støtte til solcelleanlegg på Krækkja turisthytte.
Det ble også gitt flere tildelinger til bærekraftige løsninger i idretten. Prosjektet «Grønt lys for idretten» har som mål å få ned energiforbruket til idrettsanlegg i Telemark og Vestfold, Innlandet og tidligere Viken ved at de bytter til moderne og energibesparende lysteknologi. Prosjektet, i regi av Viken idrettskrets, fikk en tildeling på 10 millioner kroner i 2022. Det har vært stor pågang av søkere til ordningen, og i 2023 ble det gitt en ny tildeling på 10 millioner kroner til å videreføre prosjektet.
Norges idrettsforbund og Miljøstiftelsen ZERO fikk tildelt støtte til samarbeidsprosjektet «Energismarte idrettsanlegg». De skal blant annet tilby kompetanse til idrettslag og andre anleggseiere om effektive energiløsninger. Å spare strøm eller produsere fornybar energi kan både gi lavere driftskostnader og redusere negative effekter på miljøet.