Støtte til tiltak for å bevare naturmangfoldet
Vil du søke støtte til naturrestaurering eller andre prosjekter som bidrar til å bevare naturmangfoldet? Her får du mer informasjon om å søke støtte.
Rosareke foreningen for sjøørretens venner jobber for å redde sjøørretbekkene, og dermed sjøørretbestanden, på Hvaler og ellers i Oslofjorden. De inspirerer barn og unge til å ta delta i arbeidet.
Vi oppfordrer flere til å gjøre tiltak for truet natur, restaureringstiltak i naturen eller andre tiltak som bidrar til å bevare naturmangfoldet.
Det kan være for eksempel dykkeforeninger som vil rydde havbunnen, velforeninger eller lokale organisasjoner som vil restaurere myr, skoleklasser som vil adoptere eller ta eierskap til et naturområde, eller golfklubber som vil lage blomstereng på arealer de forvalter.
Ideer til prosjekter
Her følger noen ideer til prosjekter dere kan gjøre:
- Restaurere et naturområde i deres nærområde, som for eksempel myr, bekkeåpninger eller tareskog.
- Kartlegging av natur og artsmangfold
- Skilting og informasjon på områder hvor det foregår naturrestaurering eller som trenger vern osv.
- Skjøtsel av kultur- og naturlandskap.
- Opprydding på land eller i vann.
- Få med flere grupper i lokalmiljøet i et felles prosjekt for miljøet.
- Kombinerte kunst- og miljøprosjekter.
- Lage en blomstereng og samtidig være med på en redningsaksjon for villblomster og pollinerende insekter.
- Formidling av kunnskap til barn og unge.
- Bidra til folkeforskning.
Hva er naturrestaurering, og hvorfor støtter vi dette?
Miljødirektoratet definerer naturrestaurering som tiltak som bidrar til å gjenopprette økosystemer som er blitt forringet eller ødelagt.
Behovet for å drive restaurering av naturen er stort, og det er viktig å øke bevisstheten om vern av naturen. Derfor ønsker vi å støtte flere lokale naturrestaureringsprosjekter og prosjekter som øker kunnskapen og bevisstheten om dette.
Viktig for at prosjektet skal få støtte
- Prosjektet bør ha som mål å bidra til å bevare naturmangfoldet og/eller bidra til kunnskap om og bevaring av arter og naturtyper.
- I prosjekter som gjelder for eksempel skjøtsel og naturrestaurering oppfordres dere til å samarbeide med en miljøorganisasjon, høyskole, vitensenter eller liknende som kan bidra med eksperthjelp og kompetanse. De kan for eksempel bidra med kunnskap om forringet natur og hvilke områder i nærmiljøet som har behov for naturrestaurering eller vern.
- Det er ønskelig at barn og unge er inkludert i prosjektet enten de skal være med ut på tur eller at tiltaket innebærer formidling eller opplæring. Dere kan også søke om støtte til tiltak som treffer befolkningen generelt.
- Vi er også opptatt av at det gjøres frivillig innsats i prosjektet.
- Det er mulig å søke om støtte til prosjekter som varer i inntil tre år.
Se også Ti tips til en god søknad
Hva kan dere søke om støtte til?
Når dere søker støtte, beskriver dere prosjektet dere ønsker å gjennomføre, hva dere vil oppnå og hvem dere skal involvere. Deretter kan dere fokusere på hva som skal til for å få gjennomført prosjektet, og som dere kan søke om støtte til. Det kan for eksempel være:
- Kurs eller annen kompetanseheving
- Utstyr til gjennomføringen, som for eksempel forstørrelsesglass eller feltbøker
- Transport og opplegg
- Honorar til fagperson
- Prosjektledelse
Dette er bare noen eksempler på søkbare ting. Brygger du på et prosjekt og lurer på om vi kan støtte det? Ta kontakt og fortell oss om planene dine.
Mer informasjon om å søke støtte: Alt du må vite om å søke og rapportere
Prosjekter til inspirasjon
Mer informasjon om å søke støtte
Her får du Alt du må vite om å søke og rapportere.
Har du spørsmål? Kontakt en av oss som jobber med tildelinger.