
Naturfag utenfor klasserommet
Vil du gjøre et prosjekt med elevene, innen miljø, bærekraft og natur, som foregår utenfor klasserommet? Vi oppfordrer lærere og skoler til å søke støtte.
Elever på Vestby videregående skole, forskere fra NMBU og lokalmiljøet samarbeider om å styrke naturmangfoldet i en ørretbekk som renner forbi skolen, og har fått støtte til utstyr til forskningsprosjektet. (Foto: Anders Myhr Nielsen)
Vi ønsker å støtte undervisningsprosjekter som innebærer at elever og lærere oppsøker miljøer utenfor skolen. Her får du informasjon om hvordan du kan søke.
Det kan innebære å restaurere eller kartlegge natur, innhente artskunnskap og ivareta enkeltarter, skjøtsel av kultur- og naturlandskap, opprydding eller andre prosjekter som skaper engasjement for og øker kunnskapen om naturen eller naturfag.
Vi støtter prosjekter på Østlandet. Prøv sjekklista vår for å se om du kan søke støtte.
Hva kan du søke støtte til?
Når dere søker støtte er det viktig å beskrive hva du ønsker å gjøre, hva du ønsker å oppnå og hvordan du skal gjennomføre prosjektet. I tillegg ønsker vi å vite hvem du skal involvere og engasjere. Du kan for eksempel søke støtte til:
- å utvikle undervisningsopplegg
- å planlegge, gjennomføre og følge opp restaureringstiltak
- transport, utstyr og gjennomføring av tiltak og ekskursjon
- honorar til fagperson
Dette er bare noen eksempler på søkbare ting. Merk at man ikke kan søke støtte til ordinær undervisning eller gjennomføring av ordinære klasseturer.
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.
Viktig når du skal søke støtte
I alle tiltak det søkes om støtte til er det viktig å få frem langsiktigheten i tiltaket og hvordan arealene skal ivaretas etter prosjektperioden.
Dersom prosjektet gjelder skjøtsel og naturrestaurering er det ønskelig at det foregår i samarbeid med en miljøorganisasjon, høyskole, biologisk forening, vitensenter, landskapsarkitekt, entreprenør eller andre fagpersoner.
Videre er det viktig å beskrive i søknaden hvordan området skal ivaretas når tiltaket er gjennomført. Prosjektet kan gjerne være tverrfaglig. Det er fint om elevene videreformidler om sine funn og erfaringer underveis i prosjektet, eller når det er ferdig. For eksempel til andre elever på skolen, ved arrangementer eller gjennom elevutstillinger.
Prosjekter til inspirasjon
Flere ideer til prosjekter
Her følger noen ideer til prosjekter dere kan gjøre:
- Adoptere et naturområde som trenger restaurering eller vern, som for eksempel myr, bekkeåpninger eller tareskog.
- Regne på samfunnsverdien av naturen og synliggjøre verdien av hva vi får igjen ved å ta vare på naturområder.
- Skilting og informasjon på områder hvor det foregår naturrestaurering eller som trenger vern osv.
- Kombinerte kunst- og miljøprosjekter.
- Lage en blomstereng og samtidig være med på en redningsaksjon for villblomster og pollinerende insekter. Se informasjon om å lage blomstereng på botaniskforening.no
Hvorfor støtter stiftelsen dette?
Vi er opptatt av å støtte tiltak som gjør undervisningen mer variert og praktisk innenfor lærings- og kompetansemålene. I tillegg er vi opptatt av å ta vare på naturmangfoldet Når barn og unge tas med ut i naturen skapes engasjement og kunnskap om verdiene i naturen.
Flere nyttige lenker til deg som skal søke støtte
Informasjon til offentlige virksomheter som vil søke støtte
Informasjon til deg som vil søke støtte til tilrettelegging for uteskole
Søke støtte til tiltak for å bevare naturmangfoldet