Støtte til tidligfase, mulighetsstudie eller forprosjekt

Dersom dere planlegger et større prosjekt, som et anlegg, skolegårdsprosjekt eller oppgradering av nærmiljøhus, oppfordrer vi til å søke støtte til å gjøre en mulighetsstudie eller et forprosjekt først.

I forbindelse med at Sofienberg kirke skal bli en kulturarena har de fått støtte til en mulighetsstudie. Bildet er fra en graffiti-workshop utenfor kirken. (Foto: Foto Line Ulvnes)

Tidligfasen, forprosjektet eller mulighetsstudien kommer før selve gjennomføringen av prosjektet. Gjennom en mulighetsstudie kan dere ta inn flere perspektiver i planleggingen og få testet ut løsninger.

Målet er at prosjektet dere setter i gang skal bli best mulig, sikre bærekraftige løsninger og at dere treffer reelle behov. Det er lurt å avdekke hva målgruppen faktisk har behov for før dere går i gang slik at det dere planlegger skal bli brukt av flest mulig, og tilrettelegges for mest mulig aktivitet.

Forprosjektet, mulighetsstudien eller tidligfasen kan gjøres både om dere planlegger noe nytt eller som skal oppgraderes – både utendørs og innendørs. Det kan være et idrettsanlegg, en lekeplass, et klubbhus, et skolegårdprosjekt, et nærmiljøhus eller noe annet.

Prøv sjekklisten vår for å se om du kan søke.

Hva kan dere finne ut av i den tidlige fasen?

  • Hvordan dere kan sørge for mest mulig bærekraftige løsninger i prosjektet.
  • Hvilke behov tiltaket/anlegget bør dekke, altså en behovskartlegging.
  • Hva folk/målgruppa ønsker seg. Sikre medvirkning og at stemmene som bør høres blir hørt.
  • Få testet ut aktiviteten.
  • Tegninger som viser hvordan det kan bli.
  • Avdekke kostnader til hovedprosjektet.

Hva kan dere søke støtte til?

Vi er opptatt av at prosjektet skal bli best mulig, derfor kan vi gi støtte til forprosjekter, mulighetsstudier eller tidligfase. Dere kan også senere søke støtte til selve hovedprosjektet.

Midlene kan brukes til å skaffe nødvendig kompetanse og legge til rette for medvirkning. Snakk gjerne med profesjonelle eksperter som en arkitekt eller landskapsarkitekt. De kan hjelpe dere å finne best mulig løsninger.

Den tidlige fasen eller forprosjektet bør resultere i et konkret forslag til et prosjekt som kan igangsettes.

Tidlig fase av idretts- og aktivitetsanlegg

Idrettsforeninger, kommuner eller andre som planlegger et idretts- eller aktivitetsanlegg på Østlandet kan nå søke om pengestøtte til den tidlige fasen av prosjektet, gjennom en egen ordning.

Du kan lese mer om hvordan du kan søke i ordningen her

Alle andre som vil søke støtte kan gjøre det gjennom våre ordinære ordninger. Du finner søknadsskjemaet i søknadsportalen. Du finner mer informasjon om våre ordinære ordninger i Veiledning til søknadsportalen.

Lokalmiljøets behov

En åpen og spørrende tilnærming er et godt utgangspunkt for å få avdekket hvilke behov lokalmiljøet har. Forsøk å finne ut hvordan anlegget/tiltaket kan dekke flere funksjoner i lokalmiljøet. Er det aktuelt å samlokaliser flere aktiviteter? Kan dere inkludere behovene til ulike kulturaktiviteter?

For å få kartlagt nærmiljøets behov bør dere samarbeide med andre lokale organisasjoner eller institusjoner.

Det finnes ulike metoder og verktøy for å gjennomføre medvirkningsprosesser, og anbefalinger for prosesser som involverer barn og unge. Du finner for eksempel en Veileder for medvirkning på nettsiden til Østfold Fylkeskommune. Tverga har også veiledning om medvirkning på tverga.no.

Kontakt oss gjerne

Planlegger dere et prosjekt og trenger støtte? Snakk gjerne med oss på et tidlig tidspunkt i prosessen. Vi veileder gjerne. Her finner du kontaktinformasjon til oss som jobber med søknader og tildelinger her.

Forprosjekter til inspirasjon:

Mer informasjon om å søke støtte

Tips om dere skal søke Støtte til lekeplass i nærmiljøet eller skolegården

Tips om å søke Støtte til anlegg som skaper mer aktivitet

Tips om å søke støtte til Oppgradering av lokaler til møteplasser for barn og unge

Her finner du Alt du må vite om å søke og rapportere

Les gjerne våre ti tips til en god søknad

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?